17.9.18

Hva skal til for å bli autorisert som kurator


Det skal opprettes en yrkeseksamen for å kunne autoriseres som kurator. Utdannelsen startes tidligst høsten 2019, sannsynligvis våren 2020. Den skal kalles hälso-och sjukvårdskurator-eksamen. Det svenske utdanningsdepartementet er ikke ferdig med forslaget til utdanning, dessverre. Men Universitetskanslersämbetet (UKÄ), et statlig embete med ansvar for å bedrive kvalitetssikring og juridisk tilsyn samt ansvar for statistikk, oppfølgning og granskning av effektivitet i høyskolesektoren, fikk i mars 2016 i oppdrag å foreslå hvordan en eksamensbeskrivelse for yrkeseksamen for kuratorer innen hälso- och sjukvården skal utformes, deres forslag kan lastes ned fra denne linken. Når utdanningsforslaget er klart fra utdanningsdepartementet, søker de høgskolene som er interessert om å få starte nevnte utdanning, som skal være på 60 stp.

For sosionomer som allerede arbeider som kuratorer vil det innføres overgangsregler i 5 år. Det betyr at alle som begynner å jobbe som kurator etter en gitt dato, må ha videreutdanning for å få legitimasjon. Uavhengig av om man omfattes av overgangsregler eller tar videreutdanningen må alle søke om autorisasjonen. Kravet for å få autorisasjon etter overgangsordningen består av to alternativer:
1. Grunnutdanning som sosionom, samt fem års yrkeserfaring som kurator, eller
2. Grunnutdanning som sosionom, to års yrkeserfaring som kurator, og enten videreutdanning minst steg 1 psykoterapi eller mastergrad med minst 30 stp i sosialt arbeid, sosialmedisin eller samfunnsvitenskap.

Vi gleder oss til å se hva våre svenske kollegaer mener er viktig kunnskap for sykehussosionomer når den nye utdanningen er klar. Kanskje den kan være aktuell for noen av oss i Norge også?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da må du gjerne gi beskjed i kommentarfeltet eller via kontaktskjemaet i sidefeltet.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få nye kommentarer/svar på din kommentar tilsendt på e-post. Du kan også abonnere på nye kommentarer via RSS ved å klikke på lenken nedenfor.